Jdi na obsah Jdi na menu
 


Místo pro názory a komentáře k dění v SVJ

26. 6. 2013

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Názor

nájemník,1. 7. 2013 16:32

Pane Prajzler,

vytvoření těchto stránek bylo velmi unáhlené a unáhlené věci nedělají dobrotu!!! Kdo odsouhlasil to, aby jste se toho ujal?? Či to jak mají stránky vypadat? Nemluvě o jejich obsahu.


Dle mého názoru a myslím si, že není jen můj, by příspěvky neměly být přístupné veřejnosti.
Ohledně fotografíí: máte svolení od majitele vozu aby jeho SPZ figurovala veřejně na internetu?
Za další: je snad stávající BD již SVJ, že se tak tyto stránky jmenují?

Jmenován poradcem či zástupcem, budoucího SVJ jste nebyl, neměl by jste tedy dávat rady už z důvodu, že jak bylo řečeno paní Kachouhovou nevíte o chodu tohoto BD nic a ani nájemníky neznáte. Chcete být důležitý? Pak kandidujte, uvime kdo Vás zvolí.


Vytvoření stránek na doméně "estranky" Vám nezabralo víc jak 15 minut a ještě méně Vám zabere jejich zrušení. To by se totiž s nimi mělo udělat. Fungovat by rozhodně neměly.











Reakce

Edita Kachouhová,1. 7. 2013 15:07

Pane Prajzler,

píšu na „Vaše stránky“ prvně a naposledy, nebudu více ani číst ani reagovat na další Vaše „příspěvky“.

Už teď se projevujete, jako kdyby jste byl již členem, neřeknu-li předsedou výboru budoucího SVJ Janovská-Střed.

11 let Vašeho způsobu vystupování na členských schůzích našeho BD potvrzuje jenom to, že bažíte

po tom, aby jste byl „funkcionářem“ také u nás. Budiž Vám to umožněno, jestli Vás členové zvolí.

Ale k tomu by jste měl nasadit trochu jiný tón.

Nejsme před politickými volbami a k tomu, aby jste přesvědčil členy budoucího SVJ o Vaši kompetenci a že budete dobrý hospodář, nestačí říkat polopravdy anebo dokonce lži a nestačí jenom

bez podložení útočit na současné vedení BD.

Za těch uplynulých 11 let jste neudělal pro naše BD vůbec nic, ani jste se mimořádně nezajímal o nic,

vždyť ani po tolika letech nevíte přesný název našeho družstva-podle toho jak jste to napsal!

Nebydlíte v našem domě, neznáte každodenní problémy našeho družstva.

Jediný Váš zájem byl, co si pamatuji, že jste si vzal od nás kontakty na některé společnosti, které

pro naše BD něco dělaly, aby jste je mohl kontaktovat pro Vaše družstvo – dnes již SVJ. Proč asi?!

Za dosluhující vedení našeho BD – a tvrdím to se vztyčenou hlavou – mluví sám náš dům, který

vedení BD zanechává v nejlepším možném technickém stavu, na účtě BD jsou naspořené nemalé peněžní prostředky, naše BD nemá žádné dluhy! Ale Vy to asi všechno moc dobře víte, o účast ve vedení problematického SVJ by jste asi zájem neměl!

Byli jsme jako ostatní nájemníci, když jsme se ujali prvně založení a potom vedení družstva.

Neměli jsme větší zkušenosti ani znalosti o zpravování BD než kdoliv z nás. Přesto jsme dělali,

co bylo v našich silách a možnostech , ale vždy jsme se snažili pracovat na svých 100%

a tvrdím to s čistým svědomím, že pouze ve prospěch družstva, tj. ve prospěch všech družstevníků, tudíž i Váš!

Proto mně nesmírně uráží Vaše „příspěvky“, které ale vypovídají víc o Vašem charakteru než odkrývají problémy v našem BD.

Pane Prajzlere, když mně příště potkáte, nepřejte mi dobrého dne, teď už vím, že je to

od Vás neúpřímné, já Vám na to již odpovídat nebudu.

Edita Kachouhová

P.S.:dobře míněná rada naposled :Než cokoliv dalšího budete komentovat, ověřte to! Mohlo by se stát , že „Vaše“ vážně míněné stránky se promění v humoresku – vždyť Vy jste si vybral jako příklad

schody, které hned po první zimě popraskaly a vedení vedlejšího družstva má docela zamotanou hlavu co s tím, a zhotovení schodů je teď předmětem soudního jednání !

Naopak bytové i rodinné domy přecházejí na schody z tahokovu.

Stačí pozorně číst.

Josef Prajzler,1. 7. 2013 12:37

Stránky jsem navrhl a vytvořil jako nástroj kontroly pro vlastníky a obranu výboru před nespravedlivým osočováním. Co je psáno, to je dáno a není nad to mít všechny dokumenty pohromadě.

Jestli se Vás dotkla moje odpověď panu Slavíkovi, je mi líto, ale vše co jsem napsal bylo řečeno na schůzi a komentář jsem ani původně neměl v úmyslu zveřejňovat. Byla to až reakce na osočení jedna paní povídala.

Ohledně nabídky Pragostavu. V nabídce je kalkulována cena převodu 90-ti bytů při správě za pouhých 152 550,- Kč.

Což je včetně zpracování stanov, přípravy ustavujícího shromáždění, odměny notáře a vypracování návrhu na zápis do katastru .
Dále komplexní nabídka Pragostavu zahrnovala plný servis včetně právního odoboru .... viz nabídka stačí číst celou a pozorně.

Tak mi vychází počty trochu jinak. A upozorňuji nejsou zcela přesné.
350.400, FPS - 152.550, Pragostav = 197.850, Více pro FPS.

Pokud byh já dostal do ruky podobnou nabídku
a) nechal bych vypracovat další od jiných firem k porovnání
b) tlačil bych na původní firmu k přepracování původní za účelem úspor
c) nechal bych rozhodnout o záležitosti na schůzi s příslušným komentářem

Dále bych si jako statutární zástupce nikdy nedovolil dát návrh o odkup společných prostor pro svojí osobu. Když tak už by byla cesta to nabídnout ostatním. Případně je možné prostory rekolaudovat zpět na kočárkárny.
Při jejich rekolaudaci z kočárkáren na obchod a kanceláře bylo třeba vyjádření stavebního odboru, hasičů a hygiény. Bez WC by to v žádném případě neprošlo. Tzn. a) není rekolaudace b) k prostorům se využívají WC v suterénu domu.

Jinak máte pravdu s Rebosem naprostá spokojenost. Doporučil ho i Pragostav. Byla to jedna z mála firem, které přistoupili na průběžné financování, měla spoustu kladných referencí zákazníků a netlačil nás do mierální vaty. Vysvětlili, co má jaké výhody a nevíhody. Prostě můžu doporučit.

reakce na vaše příspěvky část 2.

Effenbergová,30. 6. 2013 17:47

Dále k Vámi uvedeném vyvádění majetku družřstva „funkcionářům“ BD. Nebytový prostor u č.p.400 jsem měla řádně pronajatý od 7/2004. Před tím byl cca 3 roky prázdný. Nebytový prostor byl paní Kachouhové pronajat v 11/2011 a v průběhu od roku 2002 byl prázdný cca 7 let. Paní Matějkové byl nebytový prostor v č.p.398 pronajat v 12/2011 po ukončení pronájmu firmy Dalin, kde jsme smlouvu převzali od MČ Praha 10. Nebytové prostory byly pronajaty bez sociálního zařízení.
Na základě pronájmu, nájemci požádali o možnost řádného odkoupení pronajatých prostor prostřednictvím PBD. Toto bylo řádně navrženo na čl.schůzi. Členská schůze toto zamítla a tím je tato záležitost uzavřena. Nikde nevidím ani náhodou snahu „funkcionářů“ vyvést majetek BD. Važte propříště svá slova, která píšete!!!!!!! Mohla bych si je vysvětlovat jinak.
Uritě Vám také neuniklo, že již týden postupně vyklízíme námi užívané nebytové prostory, aby mohlo budoucí SVJ „generovat zisk“ z těchto prostor.

K další Vaší poznámce: protlačování spřízněných firem asi ve zkratce toto. Nemáme žádné spřízněné firmy, které protlačujeme. Pouze spolupracujeme s takovými, které nám vyhovují svou stabilitou a cenovou dostupností.

Pro BD jsme vždy zařizovali to nejlepší a nejvýhodnější. Myslím že 11 let práce mluví za nás. Jednou pro vždy Vám sděluji, že nikdo z nás nebyl celou dobu našeho trvání „nějak“ spřízněn s dodavateli.
Jenom Vám připomenu, že Vy jste do našeho BD vodil Vaše vedení BD, aby se podívalo co jsme udělali a co by se vám hodilo podle nás provést. Byla jsem i u toho, když jste si bral vizitku na p.Bartoše z firmy Rebos, která nám dělala zateplení domu a balkony. Ve finále Vám tato firma dělala rekonstrukci domu. Tak jsme asi tak špatné a nevýhodné firmy nevybírali, že?????!

K bodu o nehospodárném nakládání PBD se směrnými prostředky – výměna plynových kohoutů.
Na základě Revizní zprávy – o revizi plynového zařízení podle vyhl.85/78 ČUBD bylo zjištěno 24 úniků plynu. Ne 14 jak uvádíte Vy.
Dále bylo v revizní zprávě uvedeno pod „neodkladně“ vyměnit původní kuželové kohouty K 800 DN 20. Dle TP 6 70401 se tyto kohouty již nepoužívají a doporučují se přednostně použít kulové uzávěry namísto kohoutů kuželových. Z důvodu bezpečnosti lidí a domu jsme povinni se řídit Revizní zpávou a doporučením. Nejsem si vědoma toho, že bychom se chybně rozhodli.

Firmu Rekmonta a.s. A jiné firmy jsme převzali od MČ Praha 15. Ani tato firma není spřízněnou firmou. Nemyslím si, že by tato firma od našeho BD potřebovala nutně zajistit práci, protože jsme 2 termíny na provedení revize dostali protlačené mezi jiné jejich akce.

Celé Vaše články mě připomínají nečistou předvolební kampaň. Ale věřte, že to není zapotřebí. Stávající PBD již do SVJ nebude kandidovat. Udržování domu v SVJ rádi přenecháme někomu jinému.

Vzkaz pro paní Poslední:
Měla by jste také myslet na ostatní družstevníky. Je mezi nimi dost starších osob, které si s Vámi povídat a předávat zkušenosti po internetu nebudou a byli to také oni, kdo zakládali Naše BD!!!!!!!
Předběžné kandidátky nebo jak jste si to nazvala „to co se vhodilo do schránek“, jste dostali proto, aby bylo možno vyhodnotit uchazeče o vedení pro SVJ, ketré se musí zvolit na 1.zakládající schůzi.

Další jiný příspěvek na NEOFICIÁLNÍ webové stránky budoucího SVJ již nebudu psát, proto ani neodpovídejte touto formou.


Effenbergová J.

reakce na vaše příspěvky část 1.

Effenbergová ,30. 6. 2013 17:46

Pane Prajzlere,

po přečtení veřejných příspěvků na Vámi navržených (a již provozovaných) webových stránkách budoucího SVJ (nebo také jiného názvu) Vám sdělím pár maličkostí!
Nejste jediný, kdo se zabývá návrhem web.stránek. Necelý týden po čl.schůzi vytvořil návrh stránek také Ing. Vališ z čp.398 (stránky nejsou v provozu).

Ke správě bytů od firmy Pragostav Vám sděluji, že již p. Tachecí v době, kdy se BD rozhodovalo, které firmě předá správu a účetnictví po ukončení spolupráce s firmou JuDr. Milotová přinesl návrh od firmy Pragostav. Dle nabídky i referencí od domů v ul. Rezlerova, kterou Pragostav spravoval, byla spolupráce vyhodnocena jako nevyhovující!!

A teď ke konkrétní nabídce, kterou jste nám v 6/2011 doručil od Pragostavu. To co uvádíte, že nabídka byla o 50% levnější je nepravdivé. Mám ji před sebou i s výpočty, které jsme v roce 2011 prováděli a doplnili o rok 2013.
Dle našich propočtů by za správu bytů byla měsíční kalkulace od Pragostavu pro rok 2011 a 2012 20.099,- Kč od FPS byla 15.444,- Kč ( s 20% DPH) v roce 2013 by byla měsíční kalkulace od Pragostavu 20.266,- Kč a od FPS je 15.572,70 Kč (s 21% DPH). Finanční rozdíl mezi uvedenými firmami by byl za rok 2011 (od 7/2011) o 27.930,- Kč větší od Pragostavu za rok 2012 by byla kalkulace o 55.860,- Kč od Pragostavu větší a za rok 2013 (do 12/2013) o 56.319,60 Kč větší u Pragostavu. Celkem rozdíl mezi těmito firmami za celé období 7/2011 až 12/2013 by byl o 140.109,60 Kč větší u Pragostavu než FPS!!!
Tedy na jednu bytovou jednotku by byla správa od Pragostavu (za rok 2011-2012) ročně dražší o 568,90 Kč a za rok 2013 o 586,60 Kč než od FPS.

Ke kalkulacím za převody bytů do os.vlastnictví:
Od Pragostavu je 359.170,- Kč + DPH => 476.156,- Kč + 97.000,- Kč kolky => 575.156,- Kč (+ ověřování smluv).
Od FPS je 350.400,- Kč + DPH => 423.984,- Kč + 97.000,- Kč kolky => 520.984,- Kč (+ ověřování).
Rozdíl mezi Pragostavem a FPS je o 54.172,- Kč větší pro Pragostav.
Celková nabídka je o 194.281,60 Kč od Pragostavu větší!!!!
Proto ani sleva na provedení převodu bytových jednotek do os.vlastnictvá není od Pragostavu výhodou, protože by navýšení na správu od Pragostavu bylo trvalé i do dalších let.
Nevidím žádné pochybení v tom, že jsme firmu Pragostav neoslovili.
Nemohu se dopočítat toho, že by byla firma Pragostav o 50% levnější. Než vypustíte veřejně takové informace, měl by jste si udělat podnětnou kalkulaci. Dle nás by spolupráce s firmou Pragostav znamenala větší finanční náklady pro Družstevníky.

K dalšímu bodu:
Ostatní sousední domy jsou již SVJ cca rok!!! Uniklo Vám to podstatné, sousední domy čp.393-394 a čp. 395-397 si založili BD více než o rok dříve než naše BD. Čp.401-402 o 3 měsíce déle než naše BD. BD č.p.393-394 a BD č.p.401-402 ještě nezapočalo s převodem do SVJ, pouze BD 395-397 založilo SVJ. Příště si své informace ověřte.

SCHODY do nebe :-)

Jarmila Poslední,27. 6. 2013 13:53

Je mezi členy družstva nějaký odborník, který by poradil s problémem: po výměně schodů u zadního vchodu našeho domu je slyšet každý kdo po nich projde v celém přízemním bytě, kde to duní a rezonuje.
Děkuji

Re: SCHODY do nebe :-)

Josef Prajzler,30. 6. 2013 12:49

Nejsem odborník na schody a netuším co udělat již s hotovými, jakým způsobem je odhlučnit. Kovové schody se požívají většinou ve výrobních halách. U bytových prostor se právě z těchto důvodů nepoužívají. Možná byla rozhodujícím kritériem cena? Ale i metoda pokus-omyl může někdy vést ke zdárnému výsledku. Sousední družstvo vyřešilo problém se schody jinak a myslím, že lépe. Schody jsou lité v celku, žádné dlaždičky, nic neodpadává a nemusí se opravovat. Nic nerezonuje a navíc udělali terénní úpravy přístupu ke schodům ( zrušili další schody u chodníku). Což jistě uvítají maminky s kočárky a senioři, kterým každý shchod dělá problém. Nestálo by za to revidovat záměr výstavba těchto schodů u hlavních vchodů do domu a vyřešit problém lépe? Foto v Fotoalbu.

Proč ANO

Jarmila Poslední,27. 6. 2013 8:08

Proč ANO

Byla bych ráda kdyby byly zveřejňovány pro členy družstva zápisy ze schůzí, důležité dokumenty při vzniku SVJ a související diskuzi.

JAK MŮŽE FUNGOVAT WEB SVJ? CO NABÍZÍ?

https://www.svjo.cz/ - TOTO JE ODKAZ NA PROFI STRÁNKY PRO SVJ - služba je zdarma

a nabízejí toto: NA STRÁNKY MOHOU JENOM ČLENOVÉ

Obdržíte zaheslované stránky pod adresou vaseulice.svjo.cz, kam budou mít přístup pouze členové SVJ.
Všechny dokumenty ohledně SVJ na jednom místě vždy a odkudkoliv dostupné ke stažení všem členům.
Otevřené fungování SVJ, do kterého se mohou všichni členové zapojit v diskusi.
SMS upozornění. Žádný člen již nepřijde o důležitá oznámení, ať už je kdekoliv.
Propracovaný systém hlášení a evidence závad.
Lepší kontakt s nájemníky bydlící pod členy SVJ pomocí účtů pro nájemníky.
Automatické rozeslání pozvánky na schůzi SVJ a odeslání SMS upozornění den před termínem schůze.
Stránky byly vyvinuty s důrazem na přehlednost a jednoduché ovládání tak, že je mohou používat lidé všech věkových skupin.
Ke stránkám je k dispozici technická podpora a rozsáhlá nápověda.

Cena stránek

Stránky v systému svjo.cz jsou zdarma.

Re: Proč ANO

Josef Prajzler,28. 6. 2013 20:24

Chápu snahu mít zabezpečené stránky, na které by se nedostal nikdo nepovolaný. Prozatím máme opačný problém potřebujeme, aby se co nejvíce lidí zapojilo do diskuze a začalo o problému alespoň přemýšlet. Tento krok bych navrhoval až po založení SVJ. Prozatím na stránkách nic tajného není. A navíc nemáme databázi členů.
Hezký den.
J.P.

jak dál....................

Jaroslav Slavík,27. 6. 2013 11:01

zdravím všechny,
jsme na velmi závažném rozhraní,koho zvolit-nebude lehká záležitost,sám jsem pro to aby byli zvoleni členové kteří se i přes údajné chyby osvědčili,jde o to že jistě projeví zájem i ti kteří tuto funkci budou brát jako možnost pokusu přivydělat si více než jim bude určeno.Nechci nikoho urazit ale toto nebezpečí tady je.Počínaje výběrem firem na opravy
a konče výdaji na cokoliv.Jde o naše peníze.Dále by mělo skončit vzájemné osočování pokud se někdo domnívá že má pravdu musí mít možnost
konstruktivní obhajoby ale ne způsobem jedna paní-pán povídala-povídal....
Stránky vypadají dobře hlavně je dobře zabezpečit
To je pro začátek zatím vše
přeji hezký den. Slavík

Re: jak dál....................

Josef Prajzler,27. 6. 2013 15:09

Vážený pane Slavíku,
Jestli jste byl na schůzi družstva 20.6. tak si jistě pamatujete, kauzu uzávěry plynu a snahu o vyvedení majetku družstva - prodej nebytových prostor funkcionářům. Pokud ne, rozklikněte si aktuality a přečtěte si celý příspěvek. Nenajdete tam nic " jedna paní, jeden pán povídala, povídal " A rozhodně nikdo nikoho neuráží.
Dále můžu doložit písemnou nabídku BP Pragostav na správu a převod bytů do osobního vlastnictví. Když jsem nabídku jako cenově výhodnější předával paní předsedkyni v roce 2011, pouze prohlásila, že Pragostav nechce, to že by svolala schůzi, nebo informovala družstevníky, že je možné na převodech usopřit cca 50% si nejsem vědom. Vy snad ano?
Návrh smlouvy najdete v sekci Přihlášené firmy do výběrového řízení - Nabídka na komplexní správu a převod .... Doporučuji Vám přečíst celý příspěvek. Navíc by převod netrval tak dlouho. Sousední domy jsou již SVJ cca rok.

Re: Re: jak dál....................

Jaroslav Slavík,28. 6. 2013 14:14

Hezký den,
co se týče nebytových prostor,tak o funkcionářích lze hovořit jen částečně.Jinak snad budešance je dobře pronajmout-ve prospěch náš všech.
Na schůzi jsem byl a debaty či některé poznámky nebyly rozhodně férové.
Jsem dost pesimista ale vězte nikdo není dokonalý jakožto za ty roky co zde žiji vím co naši někteří spoluobčané dovedou.Nekomentoval jsem nabídku BP Pragostav neboť o ní vím jen to co píšete.O tom že by bylo možno uspořit asi polovinu vím,ale nejdříve je asi nutné opravdu porovnat
obě nabídky a to velmi podrobně,faktem ale opravdu je že tuto důležitou
okolnost asi moc lidí neví či nechce vědět
Okolo všeho je příliš mnoho emocí,coč je poznat i z Vaší odpovědi na můj
mail který byl myšlen přátelsky s varujícím mementem.
s pozdravem a přáním hezkého dne ........Slavík
Jinak zatím toto vše může číst kdekdo.Což je pro nás minus.

Chybné vyúčtování tepla a teplé vody za roky 2009-2012

Ing. Dušan Hnilica,26. 6. 2013 23:39

Vážení spoluobčané

Chtěl bych Vás informovat o tom, že v mém případě 6 verze u ostatních první pokus od Bytového družstva Janovská střed alias FPS s.r.o. je v rozporu s vyhláškou č. 372/2001 Sb.

A to hlavně s těchto důvodů:
1) Dle metodickeho pokynu k vyhlášce $7 bod 5) minimální reklamační doba je 21 dní ne týden.
2) Nově určená započítaná plocha pro výpočet ÚT je v rozporu se Smlouvou o nájmu družstevního bytu členem družstva a jeho nedílnou platnou přílohou Evidenčním listem
3) Tímto vyúčtováním jsou zpochybněna všechna předešlá vyúčtování od roku 1995 !!!
4) Tímto přehledem se nám všem zmenšila skokově plocha domu o 900m2.

Z těchto důvodů se domnívám, že toto vyúčtováni je neprůkazné a zmatečné a vyzývam BD Janovská střed, aby postupovalo podle $7 odst. 3 a byly vysvětleny zmíněné rozpory. Reklamuji vyúčtování celého uzlu.

Ostatní doporučuji se k této reklamaci připojit, neboť jde i o Vaše peníze...